Blog

Wat maakt een verpakking duurzaam ?

Kick off van nieuwe serie blogs over de thema’s rondom duurzaamheid in verpakkingen.

 

In de media lees je de laatste weken alleen maar informatie en nieuws over het corona virus. We zouden bijna vergeten dat er nog andere, zeer belangrijke, zaken zijn. Zaken zoals duurzaamheid. Bij IPP krijgen we bijna dagelijks vragen over manieren om verpakkingen duurzamer te maken. Dat is niet vreemd, want duurzaamheid is een heet hangijzer voor producenten, leveranciers, consumenten en overheid. Er wordt veel onderzoek naar gedaan en dat werpt gelukkig zijn vruchten af. Fabrieken en leveranciers komen met allerlei innovaties en ontwikkelingen die we bij IPP op de voet volgen. Maar standaardoplossingen zijn er nog nauwelijks.

 

Onze collega’s zorgen er altijd voor dat de context achter de vraag van de klant duidelijk is. Dat is belangrijk voor het juiste antwoord. Zo krijgen we regelmatig de vraag: welk verpakkingsmateriaal is goed voor het milieu? Op zich een goede vraag, maar met alleen een duurzame verpakking gaan we het milieu niet redden. Er zit veel meer omheen.

 

Afvalstromen

Kijken naar duurzaam verpakkingsmateriaal betekent dat er vaak alleen maar naar de voorkant van het productieproces wordt gekeken – wat uiteraard belangrijk is. Maar het is net zo belangrijk om te kijken naar de afvalstromen. Zelfs de milieuvriendelijkste verpakking levert maar een hele beperkte milieuwinst op als hij bij het restafval terechtkomt. Het draait daarom ook om de vraag hoe we ervoor zorgen dat afval op de juiste manier wordt gescheiden.

 

Invloed van trends op duurzaamheid in verpakkingen

Zo zijn er veel meer kwesties rond verpakkingen en duurzaamheid. De wereldbevolking groeit, gezinssamenstellingen veranderen, grondstoffen worden schaarser en energieverbruik stijgt. Dat heeft allemaal gevolgen voor de productie van verpakkingen en de vraag hoe we verpakking duurzamer kunnen maken. Daarbij moeten we ook rekening houden met keurmerken, gebruiksgemak, gezondheid en veiligheid, e-commerce en automatisering en een duizelingwekkend aantal trends en ontwikkelingen.

 

Bij IPP vinden we het belangrijk om onze kennis en ervaring te delen met de markt. Over duurzaamheid en verpakkingen is zoveel te vertellen dat ik heb besloten er een serie blogs over te schrijven, waarin alle items per stuk aan bod komen. De eerste blog zal gaan over de achterkant van de keten: de afvalstromen.

 

Gezamenlijk kunnen we ervoor zorgen dat we een leefbare wereld doorgeven aan de komende generaties. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaringen met jullie te delen.

 

Jeroen Kuiper, directeur IPP

 

 

No Comment

Sorry, the comment form is closed at this time.