Q&A | Corona behandeling

Waarom een corona behandeling op een van kunststof voorzien papier of karton?

 

 

Al lang voordat COVID-19 zijn intrede deed, spraken wij dagelijks over corona behandelingen. Niet over mondkapjes of vaccins. En ook niet dagelijks over Mexicaanse biertjes… Wij hebben het hier over de natuurkundige betekenis van corona: gedeeltelijke ontlading ofwel puntontlading. Een proces dat zeer waardevol is bij de toevoeging van barrières aan papier en karton. In deze Q&A vertellen we je wat de corona behandeling precies inhoudt.

 

Wat is een corona behandeling?

Simpel gezegd houdt een corona behandeling in dat – na het aanbrengen van een kunststof laag (coating of laminaat) op karton of papier – het oppervlak met behulp van elektrische ontlading geschikt gemaakt wordt voor bedrukking en/of verlijming.

 

Een corona behandeling is een veelgebruikte manier om de oppervlaktespanning van PE, PP en PET te verhogen. Bij deze behandeling wordt het kunststof oppervlak in een ontladingszone tussen elektroden doorgevoerd. Door hoogfrequente ontlading van dichtbij op het materiaal te richten, breken de verbindingen (moleculen) in de kunststof open. Zuurstof krijgt hierdoor de kans om het kunststof oppervlak binnen te dringen, met een betere hechting van inkt, lak of lijm tot gevolg.

 

effect corona behandeling

Een inkttest toont het effect van de corona behandeling: links is niet behandeld. Rechts heeft wél een corona behandeling ondergaan en heeft een veel betere inkthechting.

 

Houdbaarheid

Een corona behandeling kan maar op één zijde van het papier of karton worden uitgevoerd, ook al is het tweezijdig voorzien van kunststof. Dit heeft te maken met de statische hechting die anders ontstaat, waardoor de vellen aan elkaar blijven kleven. Aangezien kunststof na verloop van tijd teruggaat naar zijn oorspronkelijke vorm, geeft men een houdbaarheid van 6 maanden op de corona behandeling. Na deze 6 maanden kan de structuur enigszins teruglopen, wat invloed heeft op de werking.

 

Voor welke toepassingen wordt een corona behandeling aanbevolen?

Deze wereldwijd erkende methode verbetert het aanhechtend vermogen van het materiaal aanzienlijk. We passen dit dan ook veelvuldig toe bij verpakkingen die worden voorzien van een PE/PP/PET-coating. Denk aan waterafstotende toepassing, zoals koffiebekers. Of vetwerende toepassing, zoals bij bepaalde snackverpakkingen. Maar ook bij PET Ovenable, ten behoeve van verpakkingen die in de oven of magnetron gaan of die dienen voor warme take-away maaltijden. Corona behandeling verhoogt bovendien de sealsterkte van het materiaal.

 

Richard Stokkers – specialist vouwkarton: “IPP adviseert vanuit de toepassing. Waarvoor wordt het materiaal ingezet? Wordt het bedrukt en/of verlijmd? Wat komt er in de verpakking? Moet het karton worden voorzien van een barrière? Waar moet die barrière aan voldoen? Wat zijn de overige verpakkingseisen? Een corona behandeling is een optioneel onderdeel van het productieproces en heeft geen invloed op de prijs van het materiaal. Mocht een klant de corona behandeling wensen, dan moet dit direct bij het opgeven van de order kenbaar gemaakt worden. Het is daarom belangrijk om hier vooraf over na te denken. Of je hierover door ons te laten informeren en adviseren!”

 

Benieuwd of een corona behandeling van toegevoegde waarde is voor jouw verpakkingsmateriaal? Vraag het onze vouwkartonspecialisten!

 

Neem nu contact op!

 

No Comment

Sorry, the comment form is closed at this time.