Q&A | Transparant papier en heldere targets

Is het mogelijk om papier in te zetten als vervanger van PP of PE kunststoffen?

 

 

Bij IPP krijgen we wekelijks het verzoek om mee te denken over een duurzamer verpakkingsmateriaal. Niet zo gek, want in veel branches zijn er heldere targets gesteld voor het verminderen van kunststofgebruik. Een vraag die wij veel krijgen is of het mogelijk om papier in te zetten als vervanger van PP of PE kunststoffen. En dan bij voorkeur een ‘transparant papier’, qua uiterlijk gelijk aan het tot dan toe gebruikte kunststof. Ons antwoord hierop is in veel gevallen “JA, dat kan!”

 

Vaak vinden we de oplossing in een materiaal dat we eigenlijk allemaal al wel kennen. We gaan dan vele jaren terug in de tijd; toen kinderen postzegels spaarden en we foto’s afdrukten en in een fotoboek plakten. De doorschijnende tussenbladen van dergelijke albums zijn gemaakt van pergamijn, ofwel glassine. Het materiaal maakt een mooie comeback en kan, voorzien van een coating, in veel gevallen kunststof vervangen en is ook met coating 100% recyclebaar.

 

Het gladde, glanzende en semi-transparante papier is van nature resistent tegen vet. Bij de productie wordt 100% cellulose gebruikt en dat resulteert in een smaak- en geurvrij papier dat goed gebruikt kan worden voor het verpakken van voedsel. Glassine is te verkrijgen in meerdere kleuren en kan bedrukt worden. En waar we het vooral voor doen: na gebruik mag het bij het oud papier, om vervolgens gerecycled te worden.

 

 

We zien dat glassine steeds vaker gebruikt wordt voor bijvoorbeeld broodzakken, bakproducten en voor het verpakken van chocolade en zeep. Maar ook voor andere markten liggen hier kansen. Denk aan het vervangen van de plastic seal folie rondom een pakket reclamefolders of om een magazine. Glassine is bezig aan een opmars. En terecht! Het is vooral de vraag wie als eerste met dit veelzijdige materiaal zijn kansen benut én zijn duurzaamheidstarget behaalt.

 

 

Benieuwd of glassine voor jouw verpakking de duurzame oplossing is?  Vraag het onze specialisten!

 

Neem nu contact op

No Comment

Sorry, the comment form is closed at this time.