Blog

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

COVID 19 heeft zijn impact op de hele wereld. Op de gezondheid, het sociale leven, de scholen en het bedrijfsleven. Als leverancier van basismaterialen voor verpakkingen staan we met IPP natuurlijk ook midden in die economie. Een paar weken geleden ontplofte de vraag naar voedsel- en medicijnenverpakkingen vanwege het hamstergedrag van consumenten. Consumenten kopen momenteel meer dan normaal in supermarkten, terwijl het aantal bestellingen online ook toeneemt. Beide zijn kernklanten van de verpakkingsindustrie. Anderzijds hebben we natuurlijk ook klanten die bijvoorbeeld verpakkingen leveren aan de non-food Retail en het out-of-home kanaal en in de grafische industrie, die klanten zagen de afgelopen weken hun orderportefeuille sterk slinken.

Door de enorme vraag naar verpakkingen voor met name de voedingsmiddelen en de medicijnen hebben we het bij IPP (gelukkig) erg druk. Verpakkingen zijn natuurlijk een wezenlijk onderdeel van de vitale functieketen. Veel klanten willen weten of de levertijden wel gegarandeerd zijn. Dus we doen ons uiterste best om wensen van de klant waar te maken door continue met de fabrieken en de transporteurs te communiceren, oplossingen te creëren en de klanten van onze acties en de mogelijkheden op de hoogte te houden.  

 

Productie en grondstoffen

In de fabrieken die wij vertegenwoordigen wordt met man en macht gewerkt om de groeiende vraag  bij te houden. De ploegendiensten en andere medewerker-teams hebben geen fysiek contact meer met elkaar en wisselen niet meer van ploeg of team om besmetting te voorkomen. Het aantal personen in een ploeg of team  is soms lager dan normaal als gevolg van de epidemie, maar dankzij de enorme professionaliteit lukt het steeds opnieuw om de verhoogde productie bij te houden. Onder dit soort omstandigheden merk je goed of een producent zijn organisatie op orde heeft. We zien wel steeds frequenter levertijden uitlopen door de sterk stijgende vraag.

Het is natuurlijk van essentieel belang dat bij de fabrieken voldoende grondstoffen worden aangeleverd. De grondstoffen en tussenproducten voor de productie van verpakkingen zijn voornamelijk papier en karton, kunststoffen en kleefstoffen, evenals drukinkten en vernissen die worden gebruikt voor het bedrukken van de verpakkingen. Sommige grondstoffen worden nu schaarser. Momenteel wordt er bijvoorbeeld veel minder oud papier opgehaald met name in Zuid Europa, waar alles natuurlijk nog meer op slot zit dan in Nederland. Hierdoor stijgt de prijs van deze grondstof, wat uiteraard van invloed is op de prijs van nieuw papier. We zijn met de fabrieken voortdurend in overleg over eventuele bottle-necks die zouden kunnen ontstaan, en bedenken pro-actief oplossingen.

Er zijn meer grondstoffen die schaarser worden, zoals ethylalcohol, dat wordt gebruikt om flexo-inkten te verdunnen en persen te reinigen in verpakkingsdrukkerijen. De vraag naar ethylalcohol is sinds de virusuitbraak enorm gestegen omdat het als ontsmettingsmiddel wordt gebruikt in medische omgevingen.

In Nederland merken we ook dat de productie van verpakkingsfolie in India nu stil ligt en de productie in China heeft een poos stil gelegen en komt nu pas mondjesmaat weer op gang. Dat geeft een enorme druk op de productie van folie in Europa.

Voor wat betreft de pulp voor karton is er gelukkig geen probleem.

 

Levertijd is essentieel

Levertijd is in deze tijd helemaal essentieel en daar krijgen we dan ook de meeste vragen over. Als een leverancier of producent door de extreem hoge vraag of om een andere reden niet snel genoeg kan schakelen, proberen we een alternatief aan te bieden. Aangezien IPP  bij meerdere partijen inkoopt hebben we een breed zicht op productiemogelijkheden. Als intermediair geeft dit ons vaak de mogelijkheid om onze klanten met alternatieven te helpen.

Het transport van materialen is momenteel geen groot probleem meer. Een paar weken geleden leek het even of er een bottleneck zou ontstaan. Er waren opstoppingen bij grenzen in het buitenland omdat vrachtwagenchauffeurs werden gecontroleerd op ziekteverschijnselen. Inmiddels heeft de Europese Commissie bepaald dat essentiële goederen vervoerd moeten blijven worden en zijn er zogenaamde priority lanes bij de grens ingesteld. Ook kijken we naar alternatieven. We hebben bijvoorbeeld ook al de trein ingezet. Een duurder alternatief maar wel een oplossing!

 

Flexibele schakel

Als ik zie hoe mijn collega’s met de nieuwe situatie omgaan, dan ben ik trots op ze. Op het moment dat de overheidsmaatregelen voor de “intelligente lock-down” van kracht werden, hebben we geen moment getwijfeld. De buitendienstmedewerkers gingen onmiddellijk thuis werken. De binnendienst werd verspreid over het hele kantoor, zodat iedereen op ruime afstand van elkaar kan werken. Al zitten we niet meer dicht bij elkaar, we blijven een hecht team. Er wordt echt keihard gewerkt, vrije dagen worden niet meer opgenomen – alles om ervoor te zorgen dat vragen beantwoord worden en de orders op tijd de deur uitgaan. Ons motto luidt: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. We maken er echt een sport van om een sluitend antwoord te vinden op de vraag van de klant. Soms is daarbij flink wat creativiteit en improvisatievermogen nodig. Onze rol wordt nu nog duidelijker zichtbaar. In feite is IPP hiervoor opgericht: de flexibele schakel in de productieketen zijn en ervoor zorgen dat het hele proces soepel verloopt.

In onze nieuwjaar presentatie hadden we het over het belang van ‘Samen Sterk ‘en dat geldt nu meer dan ooit; we moeten het samen doen. Met de collega’s, de klanten, de fabrieken en onze andere zakenpartners. Alleen zo komen we hier samen uit.

Heeft u vragen over beschikbaarheid en levertijden van materialen en diensten? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor andere vragen over verpakkingen staan wij graag tot uw dienst.

Ariën Kievit is commercieel directeur bij IPP en stuurt de 4 teams vouwkarton, golfkarton, flexible packaging en label & tags aan.

 

 

No Comment

Sorry, the comment form is closed at this time.